- Home
- Speciaal voor ondernemers
- Zo zet je vega op de menukaart
Vegetarisch Snacken
Ondernemen
Fastservice
Horeca
Wil je meer omzet halen uit je vega assortiment? Dat doe je door te laten zien welke vega snacks en gerechten je in huis hebt en waarom gasten die écht eens moeten proberen. Zet vega op de menukaart met deze vijf tips.
Tip 1: Val op met vega
Twaalfuurtjes, family deals, loaded fries: het zijn allemaal voorbeelden van ‘snackspecials’ die zich perfect lenen voor een plek in de spotlights. Bovenaan je menukaart dus. Of in een opvallend kadertje dat schreeuwt om de aandacht van je gast. Je kunt producten of gerechten die je het liefst wilt verkopen namelijk het beste zo opvallend mogelijk op de menukaart zetten. En dat geldt natuurlijk ook voor vegetarische producten. Heb je heerlijke vega kroketten in je assortiment? Maak er dan een special van, in combinatie met friet en een salade bijvoorbeeld, en licht die uit op (en bovenaan) je kaart. Kies een klein aantal (wisselende) vega producten die je op die manier wilt boosten. Zo breng je gasten op ideeën, zonder dat ze ten onder gaan aan keuzestress.
Tip 2: …maar laat vega niet teveel opvallen
Natuurlijk: je wilt je gasten laten zien wat je aan vegetarische snacks in huis hebt. Maar dat betekent niet dat je die snacks als vega(n) hoeft te promoten. Het is juist slim om je vega assortiment tussen je ‘gewone’ snacks en specials te zetten. Maak je een aparte sectie met ‘vega/vegan’, dan is de kans groot dat mensen die sectie overslaan omdat ze geen vegetariër zijn en zich niet dus niet direct aangesproken voelen. Maar vega snacks hoeven niet apart, want ze zíjn helemaal niet apart: ze zijn onderdeel van je assortiment. Gasten moeten een vega kroket bestellen omdat die simpelweg lekker is. En een loempia zonder vlees omdat ze daar gewoon net even zin in hebben. Of andersom natuurlijk. Zet gewoon een V van vega (of een ander icoontje) achter de snack en voila: vega is geen vreemde eend meer op de kaart.
Tip 3: Smakelijker vega op de menukaart
Vegan dim sum. Kroket zonder vlees. Het zijn geen omschrijvingen waarvan het water je in de mond loopt, toch? Probeer in je omschrijvingen van vegetarisch aanbod daarom niet te focussen op dat wat er NIET is (vlees dus), maar bedenk een smakelijke omschrijving voor dat wat je wél wilt verkopen. Een vegetarische kroket is bijna niet van een ‘echte’ kroket te onderscheiden en heeft een romige, smeuïge vulling. Dáár krijgen mensen trek van.
Tip 4: Zorg voor een prachtige presentatie
Wat voor tekst geldt, geldt natuurlijk ook voor beeld: maak het zo smakelijk mogelijk. Maak mooie foto’s van je vega assortiment, met de snacks al dan niet verwerkt in een gerecht of combideal, en zet die niet alleen op de menukaart, maar ook op social media en hang/zet/leg ze in je zaak of geef ze als promotiemateriaal mee bij een bestelling.
Tip 5: Word een (online) voorloper met vega hardlopers
Bestellen gasten (ook) online? Dan is het heel servicegericht om de meest bestelde producten als ‘hardloper’ bovenaan je online menukaart of bestelplatform te zetten, zodat veel mensen hun favoriete snacks of gerecht snel kunnen vinden in het assortiment. Net als de ‘specials’ die je in de spotlight kunt zetten op de menukaart, kun je er ook voor kiezen om de meest populaire vegetarische snack(s) op te nemen als hardloper. Zo maak je gasten nieuwsgierig, bied je ze een suggestie én laat je zien dat je voorop loopt met vega producten.