Waarop let je als horecazaak bij het maken van een menukaart?

Ondernemen Horeca
In de horeca is een goede menukaart belangrijk: zo overtuig je je gasten. Lees hier hoe je dat aanpakt.
Waarop let je als horecazaak bij het maken van een menukaart?

Een succesvolle menukaart maken in de horeca doe je zo

Je menukaart is één van de belangrijkste troeven die je hebt. Het vertelt het verhaal van je zaak én wat je gasten bij jou kunnen krijgen. Je weet het ongetwijfeld: de perfecte menukaart maken is een vak apart. Hoeveel gerechten zet je op je menu? Kan je de keuze van je gasten sturen? Dat en nog veel meer, lees je in dit artikel.

Wat staat er op je menukaart?

Als je zelf naar een restaurant gaat, sta je er misschien niet bij stil, maar de kans is groot dat het menu je subtiel in een bepaalde richting duwt. Een richting die natuurlijk voor het restaurant voordelig is. Maar de perfecte menukaart, geeft ook de gast een goed gevoel. Wat zet je nu allemaal op een succesvolle menukaart?

  • Een overtuigend verhaal
  • Voldoende opties zonder keuzestress
  • Lekkere suggesties
  • Slimme prijzen

Vertel het verhaal van je zaak

Je menu is - na de verwelkoming - de eerste kennismaking met je zaak. Het uitgelezen moment om te scoren, want deze eerste indrukken zetten de toon voor de volledige ervaring van je gasten. Mensen houden van een mooi verhaal, dus speel daar zeker op in! Op die manier zorg je ervoor dat je gasten zich identificeren met je zaak en er ook over praten. Het is uiteraard niet nodig om een boek te schrijven over je zaak. Zorg vooral dat je kaart past bij de persoonlijkheid en het concept van je zaak, zowel op vlak van vormgeving als van inhoud.

Breng het verhaal van je horecazaak tot leven:

  • Vertel bondig (met een zin om drie-vier) waar je als horecazaak voor staat.
  • Zorg dat alle elementen (logo, slogan, iconen) bij je verhaal - en interieur - passen.
  • Geef je gerechten namen die passen in je verhaal. Denk bijvoorbeeld aan familieleden, bekende mensen, gasten, beroemde plaatsen, … zolang het maar de ervaring ondersteunt.

Tip: Allergenen vermelden is wettelijk verplicht én ook heel belangrijk voor je gasten. Toch staat het op de meeste menu’s wat verloren. Geef deze informatie een plaats in je verhaal, “omdat jij er alles aan wil doen om je gasten zich thuis te laten voelen” en laat dat je verhaal versterken. Laat je gasten weten dat je om hen geeft. Ze komen gegarandeerd terug.

Scoren met je menu als horecazaak: vermijd keuzestress

Het lijkt misschien logisch dat je gasten meer keuzes willen. Maar net het omgekeerde is waar. Te veel opties zorgen er namelijk voor dat je gast:

  • Het overzicht verliest en (daardoor) stress krijgt
  • Het jammer vindt dat hij veel gerechten niet gaat kunnen kiezen of uitproberen
  • Achteraf het gevoel gaat hebben “had ik toch maar dat andere gekozen”

Beperk daarom je menu tot maximaal 5 à 7 gerechten per gang. Meer is écht niet nodig. Je kan altijd overwegen om het aantal opties te verhogen, maar er is een reden waarom bijvoorbeeld sterrenrestaurants vaak voorgeselecteerde menu’s of slechts 2 à 3 opties aanbieden. Zowel je gasten als je keukenpersoneel zullen je dankbaar zijn als je regelmatig nieuwe gerechten afwisselt, in plaats van ze allemaal tegelijkertijd aan te bieden.

Nog enkele extra tips:

  • Vergeet niet om ook je terraskaart onder de loep te nemen. Met een zorgvuldig samengesteld menu voor je zomer/winterterras, scoor je sowieso!
  • Overweeg om je dranken en desserts elk een eigen kaart te geven. Je drankenkaart blijft tijdens het eten op tafel liggen en een dessertkaart vergroot de kans dat je je gasten toch nog verleid om een ongepland toetje te kiezen.
  • Een aparte borrelkaart of menu voor extra eetmomenten (aperitieven, snack tussendoor, … ) zijn ook altijd een goed idee.
  • Je menu uitbreiden hoeft trouwens niet altijd met nieuwe gerechten. Zo kan je gerechten ook combineren met bepaalde dranken (denk: beer- en wijnpairing) of met smaakvolle sauzen.
Afbeelding
sauspairing

Gasten houden van suggesties

Je gasten willen in de watten gelegd worden en advies krijgen hoort daarbij. Wat zijn de toppers van je zaak? Welke drankje past daar het beste bij? Help je gasten om de juiste keuze te maken. Dat kan je ook hier doen door combinaties aan te bieden: als een meergangenmenu, of bijvoorbeeld de combinatie van lekkere aperitiefhapjes met een drankje.

Speel bij het samenstellen van je menu ook zeker in op de seizoenen en trends zoals de groeiende vraag naar vegetarische gerechten.

Spelen met cijfers en andere tips uit de wereld van de prijspsychologie

Er wordt veel onderzoek gedaan naar waarom bepaalde formules en menukaarten beter werken dan andere. Wist je bijvoorbeeld dat €-tekens op je menukaart zetten eigenlijk geen goed idee is? Dat doet mensen (onbewust) denken aan betalen en dat is nooit een fijne associatie.

Hieronder lees je nog meer handige tips. Vergeet daarbij vooral niet dat jij zelf achter alles moet staan wat je op je kaart zet, en dat je niet zomaar alle tips moet overnemen.

  • Verschillende onderzoeken tonen aan dat het verwijderen van €-tekens leidt tot een stijging van de gemiddelde besteding. Volgens sommige onderzoeken (Yang) kan die stijging oplopen tot 8,15%.
  • Iedereen kent het, 9,99 of 9,95 wordt goedkoper ervaren dan 10,00, ook al scheelt het maar enkele centen.
  • Plaats je prijs meteen naast je gerechten en niet aan de rechterzijde van je kaart, allemaal mooi onder elkaar. Zo vermijd je dat jouw gasten eerst naar de prijzen kijken en zal je klant eerder de gerechten met elkaar vergelijken.
  • Overweeg een ‘decoy of een afleidingsitem op je kaart. Een duur gerecht (bijvoorbeeld een bijzonder stukje vlees) of dure fles wijn doet de rest van je kaart op een koopje lijken. Mensen kiezen niet snel het duurste, maar bestellen ook niet graag het goedkoopste.

Het ontwerp van je menukaart

Je koos hierboven je gerechten en bepaalde je prijzen voor al je gerechten. Dan moet je natuurlijk de kaart zelf nog ontwerpen. Eenvoudig gezegd natuurlijk. Want met het ontwerp kan je heel wat richtingen uit. Vergeet vooral niet dat je menukaart je gasten moet helpen kiezen en dat die gasten een bepaalde logica gewoon zijn (denk aan de volgorde voor-, hoofd- en nagerechten). Less is ook hier vaak more.

Tip: Boven op de inhoud en de vorm zorg je er best voor dat je menukaarten altijd schoon zijn. Anders riskeer je dat je gasten zich afvragen hoe het met je keuken gesteld is.

Vormgeving in lijn met concept en interieur van je zaak

Zorg met je vormgeving voor een visueel opvallend en uitnodigend menu. Maar weet dat je ook met je vormgeving slim een hogere marge kan realiseren:

  • Zet bij iedere gang de gerechten met meer marge bovenaan of onderaan de menukaart. Want de bovenste en onderste gerechten worden het vaakst besteld.
  • Heb je bepaalde (marge)toppers, zet ze rechtsboven op je menukaart. Dat is de plek waar iedereen eerst naar kijkt.
  • Het is vaak nog beter om ze er ook visueel te laten uitspringen, bijvoorbeeld met een icoon, een kader of accentkleur.
  • Speel met de kleuren, zolang het past bij je zaak. Zo heb je ongetwijfeld al gehoord dat:
    • Rood gelinkt is aan passie en een hongergevoel opwekt en ook aanzet tot actie?
    • Groen versheid impliceert?
    • Blauw koeler oogt, maar wel doet denken aan de zee?
    • Geel een enthousiaste indruk geeft en de aandacht trekt?

Een uniek ontwerp zorgt vaak zelf voor extra reclame. Want je merkte het vast al, op sociale media scheppen mensen al eens graag op. Met een Instagram-waardige kaart, maak je extra kans op aandacht.

Afbeelding
menukaart

Materiaal en formaat

Qua materiaal en formaat kan je echt ‘all-out’ gaan, van gegraveerd in een stuk hout tot een uitvouwbare krant. Wees creatief en geef je gasten iets om zich te herinneren, maar verlies het gebruiksgemak van je gasten (en je personeel) niet uit het oog.

  • Het A4-formaat blijft de standaard. Heb je geen bijzondere reden om groter of kleiner te gaan, dan is A4 vaak de beste optie.
  • Een ander populair formaat in veel eetcafés en tavernes is de menukaart die ook als onderzetter wordt gebruikt. Als je menu niet vaak wijzigt, kan dit een kostenbesparende optie zijn.
  • Het gevoel en/of materiaalkeuze vertelt ook heel wat: Een afwasbare plastic coating is handig, maar komt eerder snel en goedkoop over. Je geeft zo het signaal dat je kaart eigenlijk niet vaak wijzigt. Met een geprint menu geef je net het omgekeerde signaal. Als je kiest voor gerecycleerd papier geef je dan weer een gevoel van duurzaamheid.
  • Een zwaarder menu wordt ervaren als hoger in kwaliteit. Al moet je hier ook niet in overdrijven en is het belangrijk dat je de claim dan ook waarmaakt.
  • Wil je graag kosten besparen? Veel - vaak kleinere - horecazaken gebruiken sinds corona geen aparte menukaarten meer. Een goed geplaatst bord met al je gerechten is dan het alternatief. Zeker als je vaak je menu aanpast.

Ga voor duidelijk taalgebruik en leesbaarheid

Wees duidelijk in je omschrijvingen. Als je gasten niet weten wat een gerecht inhoudt, zullen ze het niet snel kiezen. Ook al zijn sommige mensen avontuurlijk, velen vinden het toch maar eng om nieuwe en onbekende dingen te proberen.

Hetzelfde geldt voor de leesbaarheid van je kaart. Niet iedereen heeft optimaal zicht. Voorkom met een duidelijk lettertype dat je gasten een vergrootglas nodig hebben en vermijd ook te veel verschillende lettertypes door elkaar. Maximaal twee verschillende lettertypes blijft een goede vuistregel.

Tip: Dit betekent niet dat je kaart saai moet zijn: een “Patty, onze handgemalen hamburger op grootmoeders wijze” zal beter verkopen dan “een hamburger”. Zorg voor leuke omschrijvingen die inspelen op het gevoel en de zintuigen, zonder dat ze onduidelijk worden.

Verspreid je menukaart

Tot slot mag de tijd en aandacht die je in je mooie menukaart steekt zeker renderen, dus trek de vormgeving door naar je digitale menu. Veel gasten bekijken op voorhand wat er op je menu staat en zo zorg je voor een leuke beleving nog voor ze in jouw restaurant staan.

Wat kan je nog doen:

  • Deel je menu ook op je sociale media en herhaal dit bij nieuwe suggesties.
  • Leg een exemplaar van je kaart aan je ingang van je zaak voor toevallige passanten.

Ontdek meer tips & tricks om het verschil te maken met jouw horecazaak

Maak tijd voor je menukaart

Via je menukaart praat je met je gasten. Sta daarom even stil bij wat je precies wilt vertellen en stel je menukaart volgens dat verhaal op. Bezorg je gasten geen keuzestress en maak een selectie van toppers en vul deze aan met wisselende suggesties. Speel met de vorm en opmaak en kijk wat het resultaat is van je aanpassingen.

Tip: Is je zaak groot genoeg? Dan kan je de vormgeving van je menukaart ook testen. Verdeel je zaal in twee en laat je oude menukaart het opnemen tegen een nieuwe voor een aantal weken. Zo test je eerlijker welke versie het beste werkt.

Een geheime formule is er niet. Sommige tips zullen werken in jouw horecazaak en anderen niet, maar als je een oprecht en overtuigend verhaal vertelt, heb je sowieso al je gasten mee. En dankzij het uitgebreide assortiment van Van Geloven, vind je altijd iets voor op je menukaart waar je gasten blij van worden.

Ontdek ons uitgebreide assortiment