- Home
- Speciaal voor ondernemers
- Waar moet je rekening mee houden bij het samenstellen van een afhaalmenu?
Ondernemen
Fastservice
Bezorging
Horeca
Online bestellen en afhalen zit dit jaar flink in de lift. Een afhaalmenu samenstellen is dus een bijzonder slimme zet. Maar simpelweg je volledige vaste menu aanbieden is niet altijd de beste optie. Dat komt vaak duurder uit en niet elk gerecht is geschikt om mee te nemen. We leggen je uit waar je op moet letten bij het aanbieden van afhalen en thuisbezorging als eetcafé, cafetaria of restaurant en hoe je het ideale menu samenstelt.
Maak het jezelf niet te moeilijk en beperk het aanbod
Bij het samenstellen van je afhaalmenu hoef je niet je volledige menukaart aan te bieden. Dat maakt de (voor)bereiding alleen maar complex. Bovendien is de gast vooral op zoek naar gemak. Meer opties, maakt de keuze voor je klant ook alleen maar moeilijker.
Kies bijvoorbeeld voor de bestsellers in je zaak. Als die makkelijk bezorgt/afgehaald kunnen worden, dan zullen je vaste gasten het waarderen dat ze er nu ook thuis van kunnen genieten. Markeer dit bijvoorbeeld ook op je afhaalmenu als ‘suggestie’. Zo trek je nieuwe gasten vlugger over de streep.
Heel wat restaurants bieden bijvoorbeeld 2 voorgerechten, 2 hoofdgerechten en 2 desserts aan. Gasten kunnen gemakkelijker kiezen en jij kan je ingrediënten efficiënt aankopen. Wissel af en toe wel eens af. Om de 2 weken kan je bijvoorbeeld je afhaalmenu lichtjes aanpassen en nieuwe seizoensingrediënten gebruiken. Zo maak je gasten nieuwsgierig om te blijven genieten en ontdekken.
Voor cafetaria’s is het afhaalmenu vaker hetzelfde dan hun gebruikelijke menu. Doordat bijna alles dezelfde bereidingswijze heeft - frituren - is dit ook werkbaar. Al is het vanuit een zakelijke insteek, vaak een goed idee om de keuze te beperken en je energie te steken in je populairste snacks en gerechten.
Wat die populairste snacks precies zijn, hangt uiteraard af van verschillende factoren. Wij raden je aan om zeker een goeie mix aan te bieden tussen klassiekers, zoals de frikandel of kroket, en relatief nieuwe snacks, zoals bijvoorbeeld de Borrelmaatjes of de Leffe Bitterbal. Zorg ook zeker voor enkele vegetarische alternatieven. Hou er ook rekening mee dat niet alle snacks of bijgerechten, zoals belegde broodjes en salades, even geschikt zijn om te (laten) leveren.
Afbeelding
Houd de kwaliteit in de gaten
Je bestelling is meestal 15 tot 30 minuten onderweg voor het opgegeten kan worden. Of de gast nu zelf zijn menu komt ophalen of je aan huis levert. Kies dus voor gerechten of snacks die goed warm (of koud!) blijven. Vergeet ook niet om rekening te houden met iets kortere gaartijden indien de bestellingen in een thermische box worden vervoerd.
Ken je limieten op vlak van ruimte
Op drukke avonden zal je vaak meer bestellingen moeten klaarmaken dan tijdens een gemiddelde middag in je zaak. Denk bij het samenstellen van je afhaalmenu na over de ruimte die je hebt: Kan je genoeg verpakkingen opslaan? Heb je genoeg kookmateriaal om niet constant te moeten wachten op de vaatwasser? Kan je een soort ‘lopende band’ systeem creëren met je mensen? Check ook hoeveel personeel je mag inzetten in je zaak op basis van de huidige maatregelen.
Afbeelding
Als je afhalen in de zaak aanbiedt, zorg je er daarnaast ook best voordat er iemand vooraan in je cafetaria of eetcafé de mensen kan ontvangen en bestellingen kan afgeven. Op die manier vermijd je wachtrijen en personeel dat constant heen en waar vliegt tussen de keuken en de zaak.
Bereid je voor op de (voor)bereiding van je afhaalmenu
Vermijd gerechten met een te lange (voor)bereidingstijd. De gemiddelde gast verwacht zijn bestelling binnen de 40 minuten te ontvangen. Als jij 30 minuten voor de voorbereiding, 30 minuten voor het koken en 30 minuten voor de levering nodig hebt, dan loopt de wachttijd als snel op. We raden je dus aan om op voorhand je (nieuwe) afhaalgerechten uit te proberen in de keuken.
Wist je dat onze snacks het jou gemakkelijker maken om een afhaalmenu te organiseren? De bereidingstijd beperkt zich tot slechts enkele minuten en sommige snacks zijn alvast voorgegaard. Ontdek hier ons volledige assortiment.
Als je eenmaal weet hoeveel bestellingen je op één avond kan afwerken met je team, kan je ook bijvoorbeeld bestellingen tot enkele dagen op voorhand aannemen. Zo weet je exact hoeveel personeel je moet inschakelen, hoeveel je moet inkopen en krijgt elke gast zijn maaltijd tijdig thuisbezorgd.
Wanneer je alles klaarmaakt op het moment dat de bestelling binnenkomt, baken dan af wanneer gasten kunnen bestellen. Kunnen gasten de hele dag door frietjes en snacks bestellen? Of alleen ’s middags en ‘s avonds? Of is je restaurant afwisselend een paar dagen open voor thuisbezorging en het andere deel van de week enkel open voor ophalen van bestellingen?
De geschikte verpakking maakt het af
Je kon het in onze vorige artikelen ook al enkele keren lezen: de juiste verpakking is cruciaal! De verpakking moet dan ook aan meerdere eisen voldoen, afhankelijk van wat je aanbiedt: het eten mag niet te veel verschuiven tijdens het transport. Ook het materiaal moet geschikt zijn voor wat je klaarmaakt. Zo is karton het beste om frietjes warm en knapperig te houden. Plastic maakt de frietjes slap. Ten slotte kan je je verpakking ook aanpassen aan de stijl van je eigen zaak.
Afbeelding
Zo sporen tegenwoordig heel wat cafetaria hun gasten aan om hun maaltijden af te halen in hun eigen herbruikbare potjes. Vaak hangt daar een kleine korting aan vast voor de gast. Jij bespaart kosten voor de aankoop van verpakking én het milieu is je dankbaar!
Voor brasserieën en restaurants is er nog een extra uitdaging. Je kan het afhaalgerecht meestal niet serveren zoals je in je eigen zaak zou doen op een bord. Ga op zoek naar de ideale verpakking voor jouw snack of gerecht. Houd sauzen en dressings altijd apart en zorg voor potjes die goed afsluiten. Je wilt namelijk niet dat je gerecht doordrenkt is van de saus of de mayonaise overal ligt behalve op de frietjes.
Om ervoor te zorgen dat je gast zijn bord thuis mooi opmaakt, kan je altijd een handleiding of een foto met een serveersuggestie mee opsturen. Je gast kan daarna een foto nemen van zijn bord en jou taggen op sociale media. Extra publiciteit!
Denk na over het financiële plaatje
Als je leveringskosten hanteert, kan je je eigen personeel of extra bijverdieners inzetten om rond te rijden. Je bepaalt zelf of je personeel eigen vervoer gebruikt of een scooter of fiets van de zaak. Let daarbij op dat alle verzekeringen in orde zijn en dat je op piekmomenten genoeg koeriers hebt.
Als je liever de thuislevering overlaat aan een delivery partner, valt er heel wat papierwerk weg. Daartegenover staat wel dat je een commissie inlevert aan je partner (bij Deliveroo en UberEats is dit momenteel rond de 30%, bij Takeaway 13%).
Bereidingskosten: Bij het samenstellen van je afhaalmenu moet je nadenken over de bijkomende kosten voor het bereiden en aanbieden. Als je een bepaald gerecht bijvoorbeeld in een kleinere versie wilt aanbieden, koop je misschien minder grote hoeveelheden in en kunnen de aankoopkosten stijgen. Houd hier rekening mee voor de prijszetting van je afhaalmenu.
Extra kosten: Om je bestellingen aan huis te leveren of te laten ophalen, moet je geschikte verpakkingen en potjes aankopen. Ook reclame om te laten weten dat je gasten vanaf nu online kunnen bestellen, kan extra kosten (denk aan reclame op Google of Waze), maar brengt natuurlijk wel op.
Afbeelding
Luister naar je gasten
Of je nu net begint met afhaalmenu’s en thuisbezorging of al jaren in de horeca staat, je gasten blijven je belangrijkste klankbord. Vraag hen welk gerecht ze het meeste missen, hoe ze de thuisbezorging ervaren en of de gerechten hetzelfde smaken als wanneer ze ter plaatste langskomen. En vergeet niet om positieve reviews online te posten zodat je meer gasten (en omzet) kan aantrekken.