Veelvoorkomende misvattingen over vega snacks in de horeca

Vegetarisch Snacken Gezien op Instagram Horeca
De vraag naar vegetarische snacks groeit snel in de horeca, maar er bestaan nog veel misvattingen, zowel bij ondernemers als bij gasten. Dit artikel helpt je om deze fabels te ontkrachten en succesvol in te spelen op de toenemende vraag.
Veelvoorkomende misvattingen over vega snacks in de horeca

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek kiest 43 procent van de Nederlanders wekelijks voor één of twee vegetarische maaltijden. Hoewel vegetarisch eten niet nieuw is, bestaan er nog steeds veel misverstanden. Tijd om die verwarring de wereld uit te helpen.

Vega snacks: smaakloos of verrassend lekker?

Veel gasten denken dat vegetarische snacks niet kunnen tippen aan snacks met vlees op het gebied van smaak. Niets is minder waar! Tegenwoordig zijn ze net zo smaakvol én nauwelijks van elkaar te onderscheiden.

Zo hebben de vegetarische snacks van Mora de herkenbare structuur van draadjesvlees en de ultieme smaak van vleesragout zónder vlees te gebruiken. Samen met De Vegetarische Slager werd gezocht naar de juiste samenstelling van kruiden, vezels en andere ingrediënten om tot dit recept te komen. Ook de vegetarische croquetten en bitterballen van Van Dobben behouden de authentieke smaak, zonder vlees. 

Conclusie: met het juiste recept en kruiding zijn vega snacks echte smaakbommen. 

Afbeelding
de lekkerste vegetarische snacks van Mora en De Vegetarische Slager

 

Vleesvervangers beperken de culinaire creativiteit 

Het woord 'vleesvervanger' maakt veel horeca-ondernemers nog altijd een beetje ongemakkelijk. Alsof je iets mist als je niet met vlees werkt. Maar in een wereld waar vleesvervangers vaak goedkoper zijn én meer smaakvariatie bieden, is het tijd om dat gevoel los te laten.

Er zijn twee soorten vleesvervangers:

  • De traditionele vleesvervangers (tofu, tempeh en seitan) die al eeuwenlang gebruikt worden. 
  • De moderne kant-en-klare vleesvervangers (vegetarisch gehakt, worsten en burgers) die in een sneltempo evolueren sinds de opkomst van pioniers zoals De Vegetarische Slager

De basisingrediënten van kant-en-klare vleesvervangers zijn vaak soja, lupine, peulvruchten, kikkererwten, zaden en meer. Ze komen in alle geuren, kleuren en smaken. Wat jouw creativiteit alleen maar ten goede komt. 

Conclusie: het idee dat vleesvervangers je creativiteit in de keuken beperken, is dus achterhaald.

Vegetarische snacks zijn moeilijk te bereiden 

Andere ingrediënten, andere bereidingswijze. Of dat zou je toch denken. Doorgaans klopt het dat je vleesvervangers korter en op een lager vuur moet bakken. 

Maar bij Van Geloven maken we het jou gemakkelijk. We beseffen dat het in jouw cafetaria of horecazaak snel moet gaan. Hoe minder gedoe, hoe beter. Daarom letten we er bij de ontwikkeling van onze vegetarische snacks op dat de bereidingstijd - en wijze zo gelijk mogelijk is aan die van de klassieke snacks. Zo hoef je niets te veranderen en geen personeel op te leiden. Je kan gewoon verder doen zoals je gewend bent.

Conclusie: niet moeilijk, maar vaak net iets anders. Al kan je met onze vega snacks gewoon aan de slag zoals je gewend bent.

Afbeelding
de vegetarische croquet van Van Dobben

 

Vegetarisch en veganistisch is niet hetzelfde

Vega en vegan zijn niet hetzelfde, dat klopt helemaal! Vegetariërs laten vlees en vis links liggen, maar eten nog wel zuivel en eieren. Veganisten gaan nog een stap verder en consumeren geen enkel dierlijk product. Dus ook geen zuivel of honing.

Als je een breed publiek wilt aanspreken met jouw menu, is het belangrijk om voor beide groepen alternatieven te voorzien. Door deze nuances te begrijpen en duidelijk te maken in je menu, vergroot je de aantrekkingskracht op beide groepen. 

Conclusie: klopt, vegetariërs en veganisten volgen een ander dieet. 

Is vegetarisch altijd gezond?

Een vegetarisch dieet biedt veel voordelen, zoals een lager risico op hart- en vaatziekten en een lagere bloeddruk. Maar het heeft ook een keerzijde. Eet je enkel plantaardig, dan moet je rekening houden met eventuele tekorten aan eiwitten, bepaalde mineralen en vitaminen. Vitamine B12 zit vooral in dierlijke producten. Gelukkig wordt dit steeds vaker aan vleesvervangers en alternatieven voor melk toegevoegd. Veel plantaardige voeding bevat ook ijzer en eiwitten. Bewust eten en voldoende variëren is de boodschap!

Conclusie: vegetarisch eten is gezond, als je voldoende varieert en alternatieve bronnen vindt voor bepaalde stoffen.

Is vegetarisch beter voor het milieu?

Heb je een dieet met minder vlees en zuivel? Dan heb je een lagere voedselafdruk en dat zorgt dan weer voor een lagere broeikasgasuitstoot. Goed voor Moeder Aarde. Of toch niet helemaal? Een voedingspatroon zonder vlees of zuivel is niet automatisch de meest duurzame optie. Er zijn nog andere factoren, zoals landgebruik, die een belangrijke rol spelen. Bovendien maakt vee deel uit van een duurzaam en circulair voedselsysteem. In een ideaal scenario bestaat 1/3de van onze eiwitbehoefte uit dierlijke eiwitten. 

Conclusie: vegetarisch eten helpt om de broeikasgasuitstoot te verminderen. Maar volledig vegan eten kan een negatieve impact hebben op het milieu.

Afbeelding
de vegetarische Mora Kipkorn®

 

Elke kaassnack is vega

Een kaassnack op je menu en de vegetarische gasten hebben een alternatief, toch? Niet helemaal. Niet elke kaassnack is automatisch vegetarisch. Kaas wordt gemaakt van melk, waar vaak stremsel aan wordt toegevoegd om de melk te doen verdikken en te transformeren tot kaas. Dat stremsel bevat eiwitsplitsende enzymen die vaak uit de maag van een kalf gehaald worden. Niet zo vegetarisch dus. 

In ons assortiment zijn de Mora Nacho Cheese Bites helemaal vleesvrij en de Van Dobben kaassouffle is gemaakt zonder stremsel! 

Conclusie: opgelet, niet elke kaassnack is vegetarisch!

Vegetarisch is enkel populair in de steden

Denk je dat enkel stadsbewoners geïnteresseerd zijn in vegetarische snacks? Dat klopt natuurlijk niet. Zoals je eerder al las, eet 43% van de Nederlanders twee keer per week geen vlees. Als je weet dat slechts 14% van alle Nederlanders in een stad wonen, is deze misvatting snel ontkracht. 

Conclusie: van kleine dorpjes tot bruisende stadscentra, de vraag naar smakelijke vegetarische opties groeit overal. 

Vijf keer in jouw voordeel

Nu de belangrijkste misvattingen ontkracht zijn, zie je hopelijk dat vegetarische snacks heel wat voordelen bieden voor jouw horecazaak:

  • Je vergroot je doelgroep. Steeds meer gasten omarmen een vegetarische levensstijl of wisselen al graag eens af. Met een gevarieerd aanbod aan snacks kunnen al deze mensen in jouw zaak terecht.
     
  • Door vega opties toe te voegen, maak je niet alleen die ene gast blij, maar zorg je ervoor dat grote groepen zonder gedoe samen genieten van jouw heerlijke snacks. 
     
  • Vegetarische snacks introduceren, prikkelt je om te experimenteren met nieuwe smaken en texturen. 
     
  • Innovatieve snacks zoals de Mora Nacho Cheese Bites doen niet alleen vegetariërs watertanden. Iedereen kan ze smaken!
     
  • Luisteren naar je gasten loont. Met een uitgebreide keuze aan vegetarische opties verhoog je automatisch de tevredenheid van je gasten.

Lees zeker ook: 

Ga je liever meteen aan de slag met onze vegetarische snacks? 

Bekijk het volledige assortiment