“Veel vraag naar vega”

Vegetarisch Snacken Fastservice Ondernemersverhalen
Toen Pascal Boeren in december 2020 als bedrijfsleider aan de slag ging bij de eerste vestiging van Family Breda, zette hij een paar vegetarische snacks op de kaart. Voor de liefhebber. Amper anderhalf jaar later is dat assortiment flink uitgebreid, ook voor de gasten van zijn tweede zaak. “Ik ontdekte al snel dat er veel vraag was naar vega.”
“Veel vraag naar vega”

Pascal Boeren heeft twee Family Breda-horecazaken. Ze hebben dezelfde naam, maar elk een eigen invulling en publiek. De vestiging bij het station is favoriet onder Bredanaars die hun friet, snacks of hamburgers thuis willen laten bezorgen of passanten die een snelle, lekkere maaltijd zoeken. De tweede zaak, in een Bredase woonwijk richt zich vooral op buurtbewoners die uitgebreid komen eten of borrelen, ook op het zonnige terras. “Toch hebben we op beide locaties dezelfde kaart”, zegt Pascal. En daarop vormen vegetarische snacks inmiddels een eigen rubriek.

Uitgebreide vega kaart


Vooral bij de vestiging van Family Breda aan de Stationslaan merkt Pascal dat daar veel behoefte aan is. “We begonnen daar in december 2020 met een vegetarische bami- en nasischijf en een kaassoufflé, maar al snel kwam de vraag naar vegetarische frikandellen en kroketten”, zegt hij. “De vraag naar vega werd steeds groter en inmiddels hebben we ook de vegetarische Kipkorn, kipburger, bitterballen en Nacho Cheese bites op de kaart staan, net als vegetarische hamburgers. Ik merk dat er inmiddels ook gasten zijn die daar speciaal voor bij ons komen.”

Afbeelding
foto 10

Nu alvast aanbieden

De buurtbewoners die Family Breda op de tweede locatie bezoeken, lijken nog iets minder mee te gaan in de vegetarische trend die Pascal ziet. “Bij het station is ongeveer 15 tot 20 procent van de snacks die ik verkoop vegetarisch, op het plein in de wijk ongeveer vijf procent, omdat het publiek daar iets ouder is. Maar ook daar zet ik het graag op de kaart”, zegt hij. “Ik wil mensen de keuze bieden en vind het belangrijk om ook op de borrelkaart vegetarische snacks te zetten. Zo kan ik ook een uitgebreide borrelplank maken, met o.a. kaasstengels, Nacho Cheese bites en bijvoorbeeld stukjes vegetarische frikandel, zodat mensen die ook kunnen bestellen als één persoon uit het gezelschap vegetarisch wil eten. Uiteindelijk denk ik dat de vraag daarnaar alleen maar zal toenemen. Er zijn steeds meer mensen die bijvoorbeeld een aantal dagen per week geen vlees willen eten. Dat gaan wij merken.”

Afbeelding
foto 9

Actieve verkoop


Pascal doet ook zelf moeite om het vegetarische aanbod onder de aandacht van zijn gasten te brengen, in beide zaken. “Als mensen een hamburger bestellen vragen we bijvoorbeeld altijd of ze vlees of vega willen”, zegt hij. “Ook heb ik POS-materiaal in de zaak, zet ik de vega snacks op social media en hebben ze een eigen rubriek op de kaart en online bestelomgeving.” De vegetarische snacks zijn sinds kort een fractie duurder dan de ‘gewone’ snacks op de kaart, vanwege de hogere inkoopprijzen. “Het scheelt misschien tien, vijftien cent”, zegt hij. “Dat weerhoudt mensen er echt niet van om ze te bestellen.”

Afbeelding
foto 3

Niet van “echt” te onderscheiden


Als het aan Pascal ligt, breidt hij zijn vega assortiment regelmatig uit. “Als er iets nieuws op de markt komt, wil ik het testen en ook zien of er behoefte aan is”, zegt hij. “Aan de kwaliteit twijfel ik niet. Ik heb al een aantal keer mensen aan de lijn gehad die klaagden dat ze een vegetarische kroket hadden besteld, maar een draadjesvleeskroket hadden gekregen. Die heb ik kunnen garanderen dat de vegetarische draadjesvleesch kroket van Mora inderdaad niet van een draadjesvleeskroket te onderscheiden is. De vegetarische snacks worden écht steeds beter.”

Wil jij ook starten met vegetarische snacks in jouw cafetaria? Lees de tips en tricks om dat goed aan te pakken.