Upselling met mini snacks voor de horeca: zo doe je dat

Ondernemen Gezien op Instagram
Mini snacks zijn de ultieme impuls-bestelling en daarmee ook dé kans voor upselling in je zaak. Hoe zorg je ervoor dat gasten een lekkere uitgebreide borrelplank bestellen bij hun bier? En hoe maak je ze online lekker voor een extra portie Borrelmaatjes? Met deze 7 tips speel je slim in op snack-trek.
Upselling met mini snacks voor de horeca: zo doe je dat

Tip 1: Maak zelf eerst een goede mini snack selectie

Natuurlijk: jouw gasten mogen zelf kiezen wat ze willen eten en drinken. Maar jij kunt ze wel vriendelijk in de juiste richting duwen. Bepaal dus, voor je de volgende tips gaat toepassen, wát je het liefst wilt verkopen. Wat zijn voor jou de margemakers, de eyecathers, de paradepaardjes op (mini) snackgebied? En hoe ga je je gasten verleiden om juist die te bestellen bij de borrel?

Tip 2: De klassieker: doe mini snack suggesties

Als je weet wát je wilt verkopen, kun je gaan aansturen op meer bestellingen van die snacks of borrelhappen. De klassieke methode is: doe suggesties aan tafel. Bestellen je gasten een biertje, dan vraag je: “zal ik daar een borrelplank met mini snacks en huisgemaakte sauzen naast zetten?”. De kans is groot dat je je ze op een briljant idee hebt gebracht, of ze net dat laatste zetje hebt gegeven om overstag te gaan. Wees niet bang dat je te opdringerig overkomt: in de horeca komen gasten, zeker nu, om te genieten. Ze willen verrast en verwend worden. Let op: de toon waarop en volgorde waarin je suggesties doet, zijn óók belangrijk. “Wilt u daar een kleine of lekkere dubbele portie Borrelmaatjes bij?”. Sluit dus vooral af met jouw (aangedikte en smeuïg omschreven) favoriet.

Tip 3:  Maak mini snacks zichtbaar

Wil je meer mini snacks verkopen? Moffel ze dan niet weg onder het kopje ‘bites’ op je (online) menukaart, maar laat ze terugkomen bij de bieren én bij de snacks én breng ze onder de aandacht bij je specials. Laat ze schitteren op je krijtborden of knipperen op je website. En plaats foto’s die je gasten verleiden op schermen en op je socials. Herhalen dus. Kan geen kwaad.

Tip 4: Maak goede combi’s met dranken

Bestelt een gast een IPA? Dan weet jij welke mini snack daar perfect bij past. Is het heerlijk weer, dan maak je een dagdeal met zonnige (virgin) cocktail of verfrissende limo en bijpassende, zomerse mini snacks (wat lichtere hapjes met bijvoorbeeld citroenmayonaise). Door zelf na te denken over goede beerpairing of borrelcombi’s hoeven je gasten dat niet te doen. En is de keuze snel gemaakt.

Tip 5: Verleiden = upsellen

Je kunt praten over mini snacks. Je kunt ze aanprijzen en laten zien. Maar wat het állerbeste werkt, is gasten verleiden met geur en smaak. Dus: overweeg eens een ‘good old’ proeverijtje zodra de eerste borrels op tafel komen. Laat je je gasten kennismaken met één mini snack, dan zijn ze geneigd om al gauw een hele portie te bestellen. Het maakt bovendien dorstig: ook weer goed voor de drankverkoop. Wil je liever niet rondgaan met mini snacks? Grijp dan elke borrelplankbestelling aan om een grote ronde door de zaak te maken. Op ooghoogte van je gasten. Zien eten, doet eten.

Tip 6: Zet socials in

Je kunt mini snacks fantastisch presenteren. Met mooi garnering, in opvallend servies, met een kleine twist óf als ‘loaded’ variant. Serveer je leuke, ‘spannende’ mini snacks, zet je socials dan in om gasten daarop attent te maken. Laat foto’s terugkomen in verschillende postst, bedenk een originele win-actie of verzin een ‘vrijdagmiddagborrel-deal’ met die mini snacks. Maak van je mini snacks een unique selling point. En zo een upselling product.

Tip 7: Maak je medewerkers mini snack-ambassadeurs

Zorg ervoor dat je medewerkers precies weten welke mini snacks ze het beste kunnen aanbevelen. Dat ze suggesties doen, hun eigen favoriet aanprijzen en de mini snacks mooi presenteren. Laat ze meedenken over leuke verkooptactieken en hun enthousiasme (online of in de zaak) overbrengen op de gasten.