Generatie Z en millennials bereiken: #hoepakjedataan?

Ondernemen Horeca
Wil je nieuwe generaties gasten bereiken om in jouw zaak te komen eten? Zorg dan dat je ze op de juiste manier aanspreekt. Hoe? Met de tips uit dit artikel!
Generatie Z en millennials bereiken: tips voor horeca en cafetaria

Wist je dat in de VS millennials* (geboren tussen 1980 en 1994) ondertussen de grootste groep volwassenen uitmaken? Nederland zal daar niet zo heel erg ver vanaf staan. Tel daarbij de groep van Generatie Z (Gen Z)* (geboren tussen 1995 en 2015) en je hebt een grote groep die steeds zwaarder drukt op het consumentengedrag. En dus ook op het bestel- en eetgedrag in jouw zaak. Maar liefst 73% van alle buitenshuisbestedingen in de foodmarkt was in 2023 afkomstig van deze twee generaties. (Bron: CBS, bewerking FSIN 2023)

Wil je aan de slag om deze grote groep gasten te bereiken? Lees dan zeker verder. In dit artikel ontdek je interessante verschillen, gelijkenissen én tips & tricks waar je op kan inspelen.

* De exacte jaartallen variëren van bron tot bron, maar zo heb je een houvast.

De lekkerste snacks voor elke generatie?

Bekijk ons assortiment →

Generatie Z en millennials: niet hetzelfde

We zijn allemaal kinderen van onze tijd. Millennials en Generatie Z ook. Hun voordeel? De opkomst van heel wat extra voorzieningen. Of ze blij zijn met de term ‘Gemaksgeneraties’ valt te bezien, maar het is een feit dat comfort en gemak vandaag belangrijk zijn. 63% geeft aan dat ze regelmatig geen zin hebben om zelf te koken. Dan kiezen ze al snel voor kant-en-klare alternatieven zoals maaltijdbezorging of take-away

Afbeelding
Generatie Z en millennials bereiken: grab & go populair bij gemaksgeneraties

 

Een voorbeeld: Grab & Go concepten zijn ontzettend populair, vooral in steden en op drukke plaatsen zoals bedrijvenparken, in stations etc. Typisch bij zo’n Grab & Go model is dat de dagverse gerechten klaar liggen om mee te nemen. Geen lange wachttijden en -rijen voor je gasten en geen last minute stress in de keuken. 

Maar scheer deze generaties niet over één kam. Je hebt wel degelijk een aantal verschillen. De belangrijkste verschillen, die een gevolg hebben op hun houding tegenover de horeca, zijn:

  • Rol van technologie
    Millennials zijn de eerste generatie die digitaal actief was. Ze zijn opgegroeid met technologieën zoals dvd-spelers en 'domme' gsm's. In tegenstelling tot Generatie Z, die vanaf hun geboorte in een verbonden, digitale wereld leefde.
  • Financieel vertrouwen
    Ondanks de bankencrisis in 2008 blijven millennials optimistisch over hun financiële toekomst, terwijl Generatie Z voorzichtiger is vanwege de financiële uitdagingen na Covid-19. De periode waarin zij op de arbeidsmarkt kwamen.

Het gevolg? Millennials zijn over het algemeen bereid om meer te betalen voor een bijzondere horeca-ervaring, terwijl Generatie Z het normaal vindt om via een app/scherm eten te bestellen. Naast verschillen, zijn er ook gelijkenissen, waar je als horecaondernemer handig op kan inspelen. Van het design van je menu tot wat je op je kaart zet en hoe je je merk het beste in de markt zet.

Een voorbeeld: Maak 'sharen' deel van je concept. Want de vraag naar gezamenlijke eetervaringen neemt toe, dankzij jongere generaties zoals millennials en Generatie Z. Deze groepen geven de voorkeur aan eten en drinken buiten de deur, waarbij het delen van ervaringen met hun vrienden én op hun socials een belangrijke rol speelt. Het borrelmoment biedt kansen om hier op in te spelen. 

Afbeelding
Generatie Z en millennials bereiken: sharing en borrelen

 

Vermijd menu- en bestelangst via een doordachte menukaart

Herkenbaar of niet, een deel van zowel Generatie Z als millennials ondervinden stress tijdens een restaurantbezoek. Zo vraagt maar liefst 34% van Generatie Z aan iemand anders om een gerecht voor hen te kiezen. Bij millennials is dat 32%. Verder vindt 30 tot 40% dat een (te) uitgebreide kaart voor stress zorgt en gaat 38% van Generatie Z niet naar een restaurant waarvan ze op voorhand de kaart niet kunnen raadplegen (Bron: Prezzo). 

Waarom deze menu-angst? Ze zijn bang dat de prijzen te hoog zullen zijn (23%) of dat ze niets zullen vinden dat ze lekker vinden (17%). Dan begrijp je de voorkeur om dit op voorhand na te gaan. Maak het voor al je gasten zo makkelijk mogelijk om te kiezen:

  • Zorg voor een eenvoudige menukaart
  • Bied je menu online aan, op je website en socials
  • Zet populaire gerechten of combinaties extra in de spotlight
  • Beperkt het aantal opties tot een overzichtelijk geheel
  • Zet in op menu-deals om de keuze nog makkelijker te maken

Zet in op ‘bewust eten’

Bij de millennials en Generatie Z speelt het bewustzijn rond eten een steeds grotere rol. Als generatie kiezen ze vaker voor gezonde, milieuvriendelijke en vegetarische opties. Het blijft daarom belangrijk om vegetarische gerechten en snacks te integreren in je menu. Dit toont niet alleen je aandacht voor gezondheid en milieu, maar verzekert ook dat je gasten zich welkom voelen, ongeacht hun dieetvoorkeuren.

Het valt trouwens op dat kaas- en kipsnacks sterk in populariteit stijgen. Dat past helemaal in dit plaatje. Kaas is vegetarisch en kip wordt gezien als een ecologisch verantwoorde keuze en als een gezond(er) alternatief voor rood vlees. 

Afbeelding
Generatie Z en millennials bereiken: bewust snacken

 

Transparantie over ingrediënten en het vermelden van allergenen speelt ook een cruciale rol in het creëren van een bewuste eetervaring. Door duidelijk te communiceren over wat je gerechten bevatten, draag je bij aan een veilige en inclusieve eetomgeving.

Belangrijk voor jou, als ondernemer: pak ermee uit. Verberg je informatie rond allergenen, vegetarische en/of gezonde alternatieven niet, maar speel het uit op je website, op je socials, in je communicatie en menukaart. Laat iedereen weten dat ze bij jou welkom zijn.

Maak slim gebruik van al je marketingopties

Wil je deze digital savvy generaties overtuigen om voor jou te kiezen? Laat dan geen online mogelijkheid onbenut: van social media - inclusief (en vooral) TikTok, YouTube en Snapchat - tot influencer marketing, het is belangrijk om aanwezig en actief te zijn op de kanalen waar jouw doelgroep zich bevindt.

  • Wees eerlijk en authentiek: Niemand houdt van nep. Dat is ook gewoon heel moeilijk vol te houden. Werk aan de authenticiteit van je zaak door 'behind-the-scenes' video's op social media te delen en je gasten en personeel te betrekken. Dit helpt een persoonlijke band op te bouwen met je doelgroep.
  • Mooie foodfotografie blijft ontzettend belangrijk: Focus op het maken van aantrekkelijke, maar eerlijke foto's en video’s van je gerechten. Millennials en Generatie Z kiezen vaak eetgelegenheden uit op basis van fotogeniek voedsel op social media. 

Tip: Loaded snacks zijn echte plaatjes waar je makkelijk mee kan uitpakken.

Afbeelding
Generatie Z en millennials bereiken: loaded snacks en instagrammable gerechten

 

  • Werk samen met influencers: Implementeer influencer marketing op platformen als Instagram, TikTok en Snapchat. Vooral Generatie Z baseert aankoopbeslissingen vaak op aanbevelingen van influencers. Of je nu fan bent of niet, de impact van ‘TikTok made me buy it’ is echt. Dus waarom zou je daar je voordeel niet mee doen?

Wil je nog meer marketinginspiratie lezen? Bekijk de strategieën van 5 grote merken zoals McDonald’s, Starbucks en WokToGo.

Integreer technologie in je horecazaak

Om succes te hebben bij millennials en Generatie Z is het niet nodig om uit te pakken met de meest geavanceerde technologieën zoals robots of drones. Gebruik technologie om de ervaring van deze generaties te vergemakkelijken of te verrijken. Hier zijn enkele eenvoudige, maar effectieve technologische oplossingen die een moderne uitstraling aan je zaak geven, terwijl ze de efficiëntie en klanttevredenheid van je zaak verbeteren:

  • Laat gasten online bestellen: Dit is tegenwoordig een basisverwachting. Wil je nog een stap verder gaan? Voorzie dan een interactief menu op displays, met QR-codes of een app. Dit sluit naadloos aan bij de digitale voorkeuren van Generatie Z. Tegelijkertijd is het handig voor millennials. Die vinden online bestellen zinvol, maar staan zeker nog open voor traditionele menu's en persoonlijke bestellingen.
  • Gamify je klantenkaart: Overweeg om met spelelementen, bijvoorbeeld via een eigen loyalty-app, de betrokkenheid van je gasten te verhogen. Dankzij de vele ontwikkelaars en kant-en-klare apps, hoeft dat geen enorme investering te zijn. Zo’n speelse benadering kan resulteren in verhoogde klantloyaliteit en geeft een unieke draai aan de ervaring in jouw zaak. Bovendien is het een welkome afleiding voor millennials met kinderen.

Generaties, gasten en horeca

Het is duidelijk dat succes in de horeca niet alleen draait om wat je serveert, maar ook om hoe je inspeelt op de behoeften en verwachtingen van je gasten. Balanceren tussen authenticiteit, maatschappelijke betrokkenheid en het behouden van een speelse vibe is cruciaal om millennials en Generatie Z aan te trekken.

Ben je op zoek naar meer trends om op in te spelen?

Bij Van Geloven begrijpen we het belang van innovatie en aanpassingsvermogen in de horeca en in cafetaria’s. Ons assortiment blijft zich ontwikkelen om aan te sluiten bij de nieuwste culinaire trends en consumentenbehoeften. Zo blijf je altijd vooroplopen in de dynamische wereld van de horeca.

Ontdek snacks met lekker veel smaak, een hoge kwaliteit en snelle bereidingstijd

Bekijk ons assortiment →