- Home
- Speciaal voor ondernemers
- Innovatie, gastvrijheid & duurzaamheid in je cafetaria: Snackhouse LOBO
Fastservice
Ondernemersverhalen
Al ruim 30 jaar is Snackhouse LOBO een begrip in Alkmaar en omstreken. Met de innovatieve, gastvrije en duurzame manier van ondernemen weet eigenaar Maico Visser steeds meer klanten te binden en sleepte hij vorig jaar, onder ander, de Van Geloven Award in de wacht.
De klant centraal
Om de hals van snackbareigenaar Maico Visser hangt een ketting met een bedel van een cartooneske wolf, precies dezelfde als op het logo van zijn zaak. Het is een lobo: een Spaanse wolf. “Een bijzondere soort”, zegt Visser. “Een wolf die alleen de lekkerste delen van zijn prooi opeet. De rest laat hij liggen. Dat is precies waar Snackhouse LOBO voor staat: wij willen alleen het beste van het beste bieden. We hebben het grootste snackassortiment van Alkmaar en omstreken en kijken naar wat klanten willen.”
Kwaliteit en innovatie in je cafetaria
Visser is duidelijk trots op de zaak die hij 19 jaar geleden van zijn ouders overnam, en waar hij met zijn gezin boven woont. En terecht. Snackhouse LOBO, gelegen in Oudorp, tegen Alkmaar, werd afgelopen jaar tijdens de Cafetaria top 100 (opnieuw) provinciewinnaar en won de Van Geloven award, vooral vanwege de hoge kwaliteit en innovatieve manier van ondernemen. “We hebben een breed aanbod met de allerbeste snacks, van Van Dobben tot Kwekkeboom, en we komen tegemoet aan nieuwe wensen. Zo draait er een oven voor glutenvrije snacks en bieden we een groot aanbod vegetarische producten. Daar is steeds meer vraag naar.”
Online bestellen
In de afgelopen jaren groeide het bedrijf van 5 naar 22 werknemers en bouwde Visser uit met 80 vierkante meter aan de achterkant van de zaak, om vanuit een extra keuken een uitgebreide, online bezorgservice op te zetten. Een grote stap maar erg lucratief: inmiddels zorgt de bezorging bijna voor de helft van de omzet. In de nieuwe keuken laat Visser zien hoe de bezorging werkt. “Op dit computerscherm zie ik live waar de bezorgers rijden en wanneer ik ze terug in de keuken kan verwachten. Zo kunnen we op tijd bestellingen klaarzetten en meegeven.” Op een tweede scherm kunnen bezorgers aanvinken dat ze de deur uit zijn met de bestellingen. “En de klanten die komen afhalen of hun bestelling hier willen opeten, hebben er helemaal geen last van. Sterker nog: Eigenlijk zou je de bezorging en afhaal als twee losse bedrijven kunnen zien. Maar dan onder één dak.”
Duurzame cafetaria
Het inventieve systeem is echter niet het meest opvallende aan de populaire bezorgservice van LOBO. Dat zijn, zonder twijfel, de kleine elektrische wagens die tussen de cafetaria en de omliggende postcodegebieden pendelen om friet en snacks rond te brengen. “We noemen ze Loborghini’s, vanwege de vleugeldeuren”, lacht Visser. “Ze trekken heel veel bekijks, wat weer voor extra klanten zorgt, en de bezorgers vinden het natuurlijk super om erin te rijden. We hebben er vooral voor gekozen omdat we een stap wilden maken in duurzaamheid. Binnenkort komen er ook een aantal MOVES: elektrische scooters met een overkapping. Ook weer iets aparts.”
Gastvrijheid in het bedrijf
Visser probeert zo op allerlei gebieden innovatief te blijven en met de tijd mee te gaan in zijn cafetaria. Maar de klant en gastvrijheid moeten altijd voorop blijven staan. “Zoals al sinds de opening in 1987”, verzekert Visser. “Snackhouse LOBO loopt zo goed omdat we een bijzondere binding hebben met de klanten. We proberen altijd dingen te onthouden die ze vertellen: als mensen op vakantie gaan vragen we hoe het geweest is. Visser is niet bang dat hij klanten verliest omdat die binding minder wordt nu het bedrijf groeit en klanten niet meer allemaal zelf naar Oudorp komen. “Ik sta zelf nog elke dag in de zaak en ik rijd ook wel eens mee in de Loborghini’s, zodat ik ook de klanten zie die bestellen. Ik zie dat niet als werk, ik vind het oprecht leuk. Maar ik doe het niet alleen: ik heb een heel goed team van 22 medewerkers. Zij weten dat het me niet uitmaakt hóe ze iets precies doen, als ze maar gastvrij zijn en kwaliteit leveren. Bijna alsof ze in een restaurant werken. Dat zijn de klanten van ons gewend.”