- Home
- Speciaal voor ondernemers
- Hartige Historie: Hoe de Kwekkeboom croquet Nederland veroverde
Ondernemen
Fastservice
Na bijna een halve eeuw tompoucen en petit-fours maken, vond de Amsterdamse patissier Herman Kwekkeboom het in 1945 tijd om iets hartigs aan zijn assortiment toe te voegen: de croquet.
Amsterdam barst van de historische winkelpanden. Zaken die al sinds mensenheugenis dezelfde naam dragen en waar bijzondere bedrijfsverhalen achter schuil gaan. Op de Reguliersbreestraat, in hartje centrum, zat er zo één: patisserie Kwekkeboom. Wie alleen de gevel van het pand bekijkt, met het glas in lood dat in 2009 in ere hersteld is, en de geluiden van trams, toeristenmassa’s en auto’s wegdenkt, kan zich met gemak even 70 jaar terug in de tijd wanen. In 1945: het jaar waarin Herman Kwekkeboom op deze plek zijn derde zaak opende.
Franse inspiratie
Bijna een halve eeuw eerder was hij de eerste Kwekkeboom-patisserie begonnen, aan het Rapenburg even verderop. In die tijd, rond 1900, kwamen de Amsterdammers daar voor gebak. Heerlijke petit-fours, romige tompoucen: Kwekkeboom kreeg al snel een goede een naam en kon in 1938 een tweede bakkerswinkel openen, in de Damstraat. Terwijl zijn zoete assortiment steeds meer fans kreeg in de hoofdstad, reisde meneer Kwekkeboom af naar Frankrijk. Daar maakte hij kennis met een hartige lekkernij. Een gepaneerde staaf, gevuld met ragout van vlees, vis, groente of aardappelen. De ‘croquet’.
Niet veel later, in 1945, verschenen overal in Amsterdam bakfietsen met de spreuk: “Den waare gourmet prefereert de Kwekkeboom Croquet.” Herman Kwekkeboom had zijn eigen ragoutstaaf op de markt gebracht. Gevuld met een romige ragout van 100% rundvlees. Hij voegde de ‘Kwekkeboom croquet’ toe aan zijn assortiment en maakte daar in de hele stad reclame voor. Genoeg om die derde winkel in het centrum te openen, zo bleek.
Landelijke bekendheid
Het duurde nog bijna 40 jaar voor ook de rest van Nederland kennis kon maken met de rundvleesragout in een krokant jasje van Kwekkeboom. Pas in 1984 ging de patisserie de croquetten leveren aan snackbars door het hele land. Met succes, weten we inmiddels. De Kwekkeboom croquetten- die ook als kroketten over de toonbank gaan overigens- zijn niet meer weg te denken uit de Nederlandse snackcultuur. “Wij verkopen heel veel rundvleeskroketten van Kwekkeboom”, zegt de eigenaar van snacksalon De Schelp in Roelofarendsveen. “Meer dan van de andere kroketten die we in ons assortiment hebben. Klanten vragen er echt naar.” Maar net als vroeger blijft Kwekkeboom op zoek naar nieuwe smaken. Zo zijn in de loop der jaren bijvoorbeeld de satécroquet en de aspergecroquet aan het assortiment toegevoegd. Allemaal met een eigen smaak. Maar met dezelfde, historische Kwekkeboomkwaliteit.