- Home
- Speciaal voor ondernemers
- Energiezuinig ondernemen in de cafetaria
Ondernemen
Fastservice
Ondernemersverhalen
Met de hogere energiekosten en met het oog op de klimaatdoelstellingen is energiezuinig ondernemen nóg belangrijker geworden. Martijn Stallinga, eigenaar van Super Snack in Monster, vertelt hoe hij zijn cafetaria stap voor stap verduurzaamt.
“Je moet niet investeren om het investeren. Het moet qua energiezuinigheid ook wel echt iets opleveren. Dus reken eerst uit of het de investering waard is”, redeneert Martijn Stallinga.
Al op zijn 14e – toen hij met een suikerspinnenkar op de braderie stond - wist hij dat hij ondernemer wilde worden. Niet om veel geld te verdienen, maar om zelf beslissingen te kunnen nemen, onafhankelijk te zijn. En zo geschiedde. Op z’n 22e had hij al zijn eerste snackbar, in Woerden, en sinds 2003 is hij eigenaar van Super Snack en een ijssalon in Monster.
Verduurzamen
Net als veel andere ondernemers ziet Stallinga de noodzaak in van het verduurzamen van zijn cafetaria. Stallinga: “Zeker met de huidige energieprijzen is het hartstikke zonde als je niet probeert te besparen op het energiegebruik. En het is natuurlijk nog goed voor het milieu ook.” Een van de grotere investeringen die hij net in Super Snack achter de rug heeft is de overstap naar ledverlichting. Stallinga: “Dat is even een klus, maar het is het waard. LED is veel energiezuiniger dan halogeen, en gaat veel langer mee (tot 50.000 uur in vergelijking met slechts 2.000 uur voor een halogeenlamp, red.). Nog efficiënter is het als je de verlichting volledig automatiseert. Dan heb je daar geen omkijken naar en kan je uitschakelen ook niet meer vergeten.”
Warmteterugwinning
Een andere investering die hij heeft gedaan is de aanschaf van een energiezuinige vaatwasser: een zogenaamde doorschuifmachine met warmteterugwinning. Het idee erachter is simpel. Normaal gaat de warmte van het afvoerwater verloren via de afvoer. In dit geval wordt de warmte met behulp van een warmtewisselaar afgegeven aan het binnenkomende koude water. Het water wordt als het ware ‘voorverwarmd’. Stallinga: “En bijkomend voordeel is dat je ook geen afzuigkap nodig hebt, want er komt minder vocht en warmte vrij. Win-win dus.”
Koelcel
Verder is zijn vriescel gekoppeld aan de koelcel. “Je hebt dan een soort koudebrug, zodat je niet direct al de vrieskou kwijt bent aan de warme lucht.” En dan is er nog zijn ijsmachine. “Voorheen waren dat twee apparaten, nu is het één combinatie die veel minder water verbruikt. Ook geeft een aparte watermeter aan welk water is vervuild en welke niet, wat weer scheelt voor de belastingopgave.”
Afbeelding
Vet filtreren
Heeft hij verder nog tips? Stallinga: “Ja, zeker. Vet filteren bijvoorbeeld. Vroeger ververste ik de olie twee keer per week. Maar nu gebruik ik filterpoeder. De olie blijft schoner en je doet er op die manier langer mee. Ook door het persen van afval gaat het niet stinken en je hebt minder volume.” Hij vervolgt:
“En als je de zaak opent, niet meteen alles aanzetten. Alleen wanneer je er gebruik van maakt. En let op de standby-modus, ook dat gebruikt stroom.”
Zelf aan de slag? 5 simpele tips
- Maak het vetfilter van de afzuigkap regelmatig schoon. Een vieze afzuigkap zorgt namelijk voor verminderde afzuiging.
- Gebruik kortere programma’s bij bijvoorbeeld een vaatwasser als er licht vervuilde vaat in zit.
- Zet de verwarming een uur voor de sluiting alvast wat lager.
- Bekijk de keukenindeling. Staat de koeling bijvoorbeeld naast een fornuis? Dan verbruikt deze meer energie dan nodig.
- Hang eventueel een flap voor de vitrine om koele lucht niet te laten ontsnappen.
Snacks & duurzaamheid
Voor zijn snacks maakt Stallinga gebruik van de merken van Van Geloven. Bij de ontwikkeling van de producten van Van Geloven wordt bewust gekeken naar de invloed op mens, milieu en maatschappij. Zo wordt het assortiment vleesvrij steeds groter, en wordt actief en meetbaar gestuurd op het verkleinen van de impact op het milieu. Meer info vind je hier.
Afbeelding