- Home
- Speciaal voor ondernemers
- Bereidingstips voor vegetarische frituursnacks: waar moet je op letten?
Vegetarisch Snacken
Ondernemen
Fastservice
Horeca
We zien het steeds vaker: vegetarische varianten van populaire frituursnacks. Niet zo gek, de vraag naar vegetarische snacks blijft namelijk stijgen. Heb jij al voldoende vegetarische opties op je menukaart staan? Of twijfel je of de keuken deze extra opties wel aan kan? Nergens voor nodig! Wij leggen je graag uit dat je voor het aanbieden van vegetarische snacks niet je hele keuken hoeft om te gooien of extra personeel moet aannemen.
Vegetarische snacks: meer keuze, minder moeite
De bereiding van vegetarische snacks brengt geen extra werklast mee voor de keuken. De bereiding is in principe zelfs gemakkelijker. Als je op een aantal basiszaken let tenminste. Hieronder lees je aantal bereidingstips waar je het beste vanaf het begin al rekening mee houdt. Zo biedt ook jouw cafetaria- of horecazaak meer opties aan, zonder dat het je extra moeite kost.
Staan er nog geen vegetarische opties op je kaart?
We leggen je uit hoe jouw horecazaak kan starten met vegetarische snacks. Ook voor cafetaria’s verzamelden we de belangrijkste tips om te starten in dit artikel.
Tip 1. Alles begint bij het juiste frituurvet
Veel vegetarische snacks kan je zowel in de oven bereiden en frituren. Kies je ervoor om je snacks te frituren, hou er dan rekening mee dat je plantaardige olie gebruikt. De meeste frituurvetten zijn plantaardig en gemaakt van vetten zoals palm-, arachide- of zonnebloemolie. In Nederland is dit vanzelfsprekend en wordt in bijna alle horecazaken plantaardig frituurvet gebruikt, maar in België ligt dat iets anders. In Belgische frituren wordt nog vaak gebruik gemaakt van dierlijke vetten zoals ossewit, wat natuurlijk niet vegetarisch is. Gebruik je dierlijke vetten of stel je een eigen mengsel samen? Hou er dan rekening mee dat je vegetarische snacks een plantaardige optie vereisen.
Afbeelding
Tip 2. Hou je snacks gescheiden
Wil je je assortiment verbreden met vegetarische snacks, dan moet je rekening houden met extra - of slimmer ingerichte - ruimte en/of materiaal. Zorg ervoor dat je vegetarische snacks niet in aanraking komen met snacks die vlees bevatten. Maak bijvoorbeeld een aparte koeling met je vegetarisch aanbod en laat duidelijk het verschil zien tussen het vleesvrije aanbod en de andere snacks. Daarnaast heb je wellicht ook een extra frituurpan nodig. Zo komen de vegetarische snacks namelijk niet in aanraking met bijvoorbeeld het paneermeel of het vlees van andere snacks die in de frituur achter kunnen blijven.
Tip 3. Stel een proefperiode in
Twijfel je nog of je wel vegetarische snacks op je menukaart moet zetten? Start dan met een proefmaand en maak een week- of maandspecial die bestaat uit enkele vegetarische snacks. Of maak een proefbord en deel de snacks uit op drukke avonden. Zo laat je gasten proeven, krijg je hun eerlijke mening én kan je zelf alvast oefenen in een gecontroleerde opzet.
Het aanvullen van je menu is direct ook een mooie kans om extra specials op je menukaart te zetten. Met wat kleine aanpassingen en extra ingrediënten, zet je een heel gerecht op tafel die je als vega-special kunt aanbieden. Zoals bijvoorbeeld Loaded Nacho met Nacho Cheese Bites of de Avocado Toast met Van Dobben Groente Croquet.
Tip 4. Denk ook eens aan enkele vegan opties
Ben je helemaal vertrouwd met vegetarische snacks? Dan is het slim om ook enkele vegan snacks aan te bieden. Zo bedien je meteen de gasten die helemaal geen dierlijke producten eten, zoals eieren en zuivel - niet alleen uit principe, maar vaak ook vanwege allergieën zoals lactose-intolerantie. De vegetarische Kipkorn® van Mora die in samenwerking met de Vegetarische Slager is ontwikkeld is bijvoorbeeld volledig vegan én nauwelijks van de echte Kipkorn® te onderscheiden. Deze vegan variant is eenvoudig te bereiden: je bakt de Kipkorn® in circa 3 minuten (ontdooid) en in 4,5 minuten (bevroren) op 175°C. Dat is vergelijkbaar met de klassieke Kipkorn® met kip: 3 minuten (ontdooid) en 3,5 minuut (bevroren) op 175°C. Iets korter dus. Bij Van Geloven proberen we de bereiding van vleesvrije varianten zo gelijk mogelijk te houden. Dat maakt het voor jou net iets makkelijker.
Afbeelding
Vegetarisch, en toch vertrouwd
De populairste frituursnacks zijn vooral frikandellen, kroketten, en steeds vaker ook kipsnacks en hamburgers. Van deze vier traditionele snacks bestaan er sinds kort ook vegetarische varianten. Zo zijn er onder andere Mora vegetarische draadjesvleesch bitterballen en vegetarische frikandellen. De smaak doet anders vermoeden, maar ze zijn toch echt helemaal vegetarisch.
Afbeelding
Bitterballen mogen uiteraard ook niet ontbreken op het menu. Daarom ontwikkelden we in samenwerking met De Vegetarische Slager de vegetarische draadjesvleesch bitterballen van Mora. De -sch is voor veel gasten het enige waardoor je weet dat het niet van vlees is gemaakt. Ze zijn qua smaak en uiterlijk nauwelijks van de echte draadjesvlees bitterballen te onderscheiden en zonder kunstmatige geur- en smaakstoffen gemaakt. Bereiden gaat net zo snel als je gewend bent van de draadjesvlees bitterballen, een paar minuutjes (ontdooid ca. 4 minuten, bevroren ca. 6 minuten) in de frituur en klaar.
Tip: Lees alles over de samenwerking tussen Mora en De Vegetarische Slager.